Van Stockholm naar huis.

Het is druk als we op maandagmorgen 5 juli vanuit Stockholm richting het zuiden rijden. Kennelijk is de vakantie voor de Zweden nu echt begonnen en het lijkt wel of ze allemaal met caravan of camper richting het eiland Öland rijden. De fraaie brug van 6 kilometer lang, die de stad Kalmar met het eiland verbindt staat te schitteren in de zon. Op het eiland aangekomen laten we de drukke campings direct na de brug langs de Botnische kust voor wat ze zijn, en rijden door naar een oase van rust aan de andere kant van het eiland aan de Oostzee. De camping ligt direct aan zee, maar zo verscholen dat hij nauwelijks zichtbaar is. Er is plek genoeg, al weten toch ook hier veel mensen de camping te vinden.

De volgende dag bekijken we het eiland. Öland heeft de meeste zonuren van Zweden, veel natuur, oudheidkundige herinneringen, bijzondere vogels en in het zuiden ligt de Alvaret, een uniek kalkstenen steppe-landschap met ruige begroeiing en zeldzame bloemen en planten. (ook alweer op de werelderfgoedlijst van Unesco) Er zijn runenstenen te zien uit de Vikingtijd waarop een inscriptie gekerfd is met een boodschap in een oud mythologisch schrift. 's Avonds is de kantine door een handjevol Nederlanders oranje versierd en vieren we daar de goede afloop van Uruguay-Nederland.

Als we woensdag verder richting het zuiden rijden, besluiten we om niet de kortste route te nemen, maar langs de kust te rijden. Dat blijkt een goede keus, want de route is mooi en niet druk. Als we onderweg lezen dat Ystad aan de oostzee een mooi stadje is met zelfs nog vakwerkhuizen die nergens anders in Zweden voorkomen, kiezen we dit stadje uit als overnachtingsplek. Dat hebben met ons ook heel veel Zweden bedacht, want de camping is overvol. Een plaatsje voor één nacht zonder stroom kan er nog net af. Omdat er verder géén campings zijn hier, en we er toch maar éen nacht blijven, maakt het ons niet zoveel uit.

Aan het eind van de middag bezoeken we nog even de Ales Stenar in het plaatsje Käseberga nabij Ystad. Dit is een grafmonument van 76 meter lang, wat uit 58 stenen bestaat van soms meer dan 2 meter hoog, aan de rand van een stukje mooie steile kust. Daarna constateren we dat de beschrijving omtrent Ystad klopt. Het is inderdaad een mooi plaatsje met mooie vakwerkhuizen en leuke restaurantjes waar we er maar één van uitproberen. Je kan hier ook met de ferry naar Polen en naar het Deense eiland Bornholm. 's Avonds is de tegenstander van de WK finale van Nederland inmiddels ook bekend. De Duitsers die hetzien gebeuren in de TV-ruimte op de camping, druipen stilletjes af wanneer ze verliezen van Spanje.

Donderdag de 8e vervolgen we onze weg langs de mooie zuidkust van Zweden en nemen de 17 kilometer lange Öresundbrug naar Denemarken. Daarna volgt nog de 14 kilometer lange Grote Beltbrug die de Deense eilanden Sealand en Funen met elkaar verbindt. Rond half vijf 's middags draaien we de pootjes uit op een fraai, aan een uitloper van de Oostzee gelegen camping in Noord-Duitsland.

Het wordt hoe langer hoe warmer als we vrijdags rond half tien onze weg huiswaarts vervolgen. Hoewel het druk is rond Hamburg en Bremen rijdt het redelijk vlot door. De stops zijn kort, want de airco in de auto is plezieriger dan de hitte buiten. Rond 16:00 rijden we de oprit op en zit het er na zo'n 8400 kilometer en39 overnachtingen op 26 verschillende campings weer op. De buurman heeft het bier koud staan en dat smaakt uitstekend met dit weer. Ook de ooievaars in het weiland aan de achtertuin hebben niet stil gezeten en inmiddels 3 jonkies gekregen.

De reis is een geweldige belevenis geweest, we hebben heel veel gezien, diverse mensen uit allerlei landen ontmoet en eigenlijk alleen maar positieve ervaringen opgedaan.

Allemaal dank voor de reacties en wie weet tot een volgende reis !

Hartelijke groet,

Henk en Mia

Egbert en Mieke

Met veel plezier jullie mooie reisverslagen gelezen, dit pakken ze je niet meer af, nu dan maar weer genieten van de ooievaars en het mooie uitzicht thuis.

Met een vriendelijke groet Miek en Egbert.

Henk

Zo weer op naar de volgende vakantie haha

Jan de Koning

Leuke site!